Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΙ ΑΛΛΟ?


Μόλις ένας στους τρεις Έλληνες σε παραγωγική ηλικία (30-40) έχει τελειώσει το γυμνάσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις ακούστηκαν από μια έρευνα του δυναμικού της χώρας.

Μια άλλη ερώτηση που όμως κανένας δεν τολμάει να κάνει είναι τι ποσοστό από τους πτυχιούχους ακολουθεί το επάγγελμα που σπούδασε, πόσοι Φιλόλογοι διδάσκουν, πόσοι Μαθηματικοί κάνουν έστω φροντιστήρια και δεν απασχολούνται στα τμήματα πωλήσεων διαφόρων εταιρειών και βέβαια δεν αναφέρω καν πόσοι ιατροί περιμένοντας να αρχίσουν ειδικότητα (αναμονή μέχρι και πέντε χρόνια), εξασκούν ό,τι δουλειά βρουν.
Σήμερα, και καθότι "ουζόκαιρος" (φίλε Θανάση), θα αναφέρω δύο πράγματα για τους αριθμούς Fibonacci.
Καταρχάς ορίζεται σαν ακολουθία Fibonacci η ακολουθία όπου κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων με f(1)=f(2)=1, και άρα f(3)=F(2)+f(1)=2, f(4)=f(3)+f(2)=3,
f(5)=f(4)+f(3)=5 και τελικά η ακολουθία γίνεται: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233...
Σε αυτή την ακολουθία το πηλίκο κάθε αριθμού προς τον προηγούμενό του τείνει προς τον αριθμό 1,618 γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως η Χρυσή Τομή και συμβολίζεται παγκόσμια με το ελληνικό γράμμα "φ". Η χρυσή τομή είναι αριθμός που τον ανακάλυψε ο Πυθαγόρας επιλύοντας το ακόλουθο πρόβλημα:
Να διαιρεθεί ευθύγραμμο τμήμα σε δύο μέρη ώστε το πηλίκο του Ευθύγραμμου Τμήματος προς το μεγαλύτερο μέρος να ισούται με το πηλίκο του μεγαλύτερου προς το μικρότερο (αν α και β τα δύο μέρη του ευθύγραμμου τμήματος με α>β (α+β)/α=α/β).
Η χρυσή τομή απαντάται πάρα πολύ στην φύση (σε δέντρα, λουλούδια), ενώ χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις τέχνες (Παρθενώνας - Τζοκόντα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: